Frumoasa lună mai / Le Joli Mai / The Lovely Month of May   

Bucureşti - Institutul Balassi (12-05-2018 20.45)
votare efectuata!
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
835 voturi

FranÈ›a, 1963, 165’ 
documentar

Regia: Chris Marker, Pierre Lhomme
Scenariul: Chris Marker, Catherine Varlin
Imaginea: Étienne Becker, Denys Clerval, Pierre Lhomme, Pierre Willemin
Montajul: Madeleine Lecompere, Anne Meunier, Eva Zora
Muzica: Michel Legrand
Narat de: Chris Marker, Yves Montand, Simone Signoret

Ceea ce mă interesează este istoria, politica ocupând un loc important în preocupările mele doar în măsura în care reprezintă un semn lăsat de istorie asupra prezentului. Chris Marker

Un portret al Parisului È™i parizienilor în mai 1962, prima primăvară de pace după încetarea războiului cu Algeria È™i prima primăvară în 23 de ani când FranÈ›a nu era implicată în niciun fel de conflict.

Chris Marker (1921 – 2012) este regizor È™i scenarist francez, una dintre cele mai influente personalităţi din cinema-ul postbelic, eseist cinematografic È™i poet audiovizual.
A studiat filosofia cu Jean-Paul Sartre È™i a fost profesor la La Fémis. A debutat în 1952 cu documentarul Olympia 52, despre Jocurile Olimpice de la Helsinki din acelaÈ™i an. Intră în atenÅ£ia criticilor, dar ÅŸi a cenzurii, în 1953, când realizează cu Alain Resnais scurtmetrajul Les statues meurent aussi.
Din bogata sa filmografie de filme de ficÈ›iune È™i documentare, mai amintim La Jetée (1962), Le fond de l'air est rouge (1977), Sans soleil (1983), Level Five (1997).

 Premii È™i festivaluri:
1963: Golden Dove (Leipzig DOK), Best First Film (Venice IFF)

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: