Și va fi… / Presentiment

Bucureşti - Cinema Muzeul Țăranului (08-05-2018 19.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
760 voturi

Republica Moldova – România, 1992, 90'
dramă

Regia și scenariul: Valeriu Jereghi
Imaginea: Vivi Drăgan Vasile
Muzica: Liudmila Jereghi
Montajul: Niță Kivulescu
Cu: Maria Ploae, Daniel Ionescu

O Apocalipsă lasă în viață o femeie, un copil È™i o vacă de lapte pe nume Lunaia. SortiÈ›i să supravieÈ›uiască, cei trei reiau calea umană de la Facere, trecând într-o lume fragilă È™i lipsită de apărare. SupravieÈ›uitorii încearcă re-crearea unei lumi cu virtuÈ›ile celei pierdute, inclusiv speranÈ›a de răzbunare…

Valeriu Jereghi este un regizor de film È™i scenarist moldovean. A realizat numeroase filme de ficÈ›iune È™i documentare, selectate È™i premiate în festivaluri internaÈ›ionale de film.
Regizorul a fost prezent în ediÈ›iile din 2015 È™i 2016 ale Festivalului Filmului European cu documentarul Arrivederci (2009) È™i cu Milika (2015). Primul vorbeÈ™te despre o mamă plecată la muncă în Italia, iar cel de al doilea vine ca o continuare a poveÈ™tii copiilor rămaÈ™i singuri acasă.

Și va fi... – filmul regizat de Valeriu Jereghi acum 25 are o istorie impresionantă. Caseta video a ars într-un incendiu la Moscova, în locuinÈ›a unui prieten de-al regizorului. Decenii la rând s-a crezut că pelicula nu mai poate fi recuperată, însă Arhiva de Film din FranÈ›a a venit cu marea veste că după prezentarea de la Cannes din 1993 s-a păstrat o copie. Aceasta a fost restaurată È™i recent repatriată în Moldova.

Premii și festivaluri:
1992: Marele premiu, Premiul pentru cea mai bună actriță (Festivalul NaÈ›ional de Film pentru Tineret de la CostineÈ™ti), Premiul juriului (Saint Raphael – FranÈ›a)
1993: Cannes FF, Karlovy Vary IFF

Facebook: www.facebook.com/sivaficannes1993 

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: