Trenuri bine păzite / Ostře sledované vlaky / Closely Watched Trains

Bucureşti - Muzeul Național al Literaturii Române ( 11-05-2018 20.45)
Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (19-05-2018 15.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
331 voturi

Cehoslovacia, 1966, 96’
comedie dramatică

Regia: Jiří Menzel
Scenariul: Jiří Menzel, Bohumil Hrabal
Imaginea: Jaromír Šofr
Montajul: Jiřina Lukešová
Muzica: Jiří Šust
Cu: Josef Somr, Vlastimil Brodský, Václav Neckář, Jiří Menzel, Pavel Landovský
Distribuit de: Ústřední půjčovna filmů

Acțiunea se petrece într-o gară izolată din Cehoslovacia ocupată de germani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și urmărește maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš, proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulențelor create de război și a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este să scape de virginitate.

Jiří Menzel s-a nascut la Praga în 1938, a absolvit FAMU în 1962, este regizor de film, regizor de teatru, actor și scenarist, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai noului val ceh, coleg de generatie cu Miloš Forman și Věra Chytilová. Leagă o lungă prietenie cu scriitorul Bohumil Hrabal, colaborând adesea la scrierea scenariilor.
În 1968, obține Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vară capricioasă, iar în 1969 termină Ciocârlii pe sârmă, (difuzat abia în 1990 din cauza cenzurii), pentru care primește Ursul de Aur și Premiul FIPRESCI la Berlin.
Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short (Mențiune specială la Veneția, 1981), Sătucul meu (1985), Sfârșitul vremurilor vechi (1990) și În slujba regelui Angliei (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar) în 2007, fiind invitatul special al acelei ediții a FFE. Jiří Menzel a mai fost prezent și în ediția 2014 a FFE cu comedia Don Juanii.
Este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, și a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 și 1992.

Premii:
1967: Oscar for Best Foreign Language Film (Academy Awards)

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: