Trenuri bine păzite / OstÅ™e sledované vlaky / Closely Watched Trains

Bucureşti - Muzeul NaÈ›ional al Literaturii Române ( 11-05-2018 20.45)
Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (19-05-2018 15.00)
votare efectuata!
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
726 voturi

Cehoslovacia, 1966, 96’
comedie dramatică

Regia: JiÅ™í Menzel
Scenariul: JiÅ™í Menzel, Bohumil Hrabal
Imaginea: Jaromír Šofr
Montajul: JiÅ™ina Lukešová
Muzica: JiÅ™í Šust
Cu: Josef Somr, Vlastimil Brodský, Václav NeckáÅ™, JiÅ™í Menzel, Pavel Landovský
Distribuit de: ÚstÅ™ední půjčovna filmů

AcÈ›iunea se petrece într-o gară izolată din Cehoslovacia ocupată de germani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial È™i urmăreÈ™te maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš, proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulenÈ›elor create de război È™i a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este să scape de virginitate.

JiÅ™í Menzel s-a nascut la Praga în 1938, a absolvit FAMU în 1962, este regizor de film, regizor de teatru, actor È™i scenarist, unul dintre cei mai importanÈ›i reprezentanÈ›i ai noului val ceh, coleg de generatie cu Miloš Forman È™i VÄ›ra Chytilová. Leagă o lungă prietenie cu scriitorul Bohumil Hrabal, colaborând adesea la scrierea scenariilor.
În 1968, obÈ›ine Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vară capricioasă, iar în 1969 termină Ciocârlii pe sârmă, (difuzat abia în 1990 din cauza cenzurii), pentru care primeÈ™te Ursul de Aur È™i Premiul FIPRESCI la Berlin.
JiÅ™í Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short (MenÈ›iune specială la VeneÈ›ia, 1981), Sătucul meu (1985), SfârÈ™itul vremurilor vechi (1990) È™i În slujba regelui Angliei (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar) în 2007, fiind invitatul special al acelei ediÈ›ii a FFE. JiÅ™í Menzel a mai fost prezent È™i în ediÈ›ia 2014 a FFE cu comedia Don Juanii.
Este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, È™i a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 È™i 1992.

Premii:
1967: Oscar for Best Foreign Language Film (Academy Awards)

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: