Cealaltă parte a tuturor lucrurilor / Druga strana svega / The Other Side of Everything

Bucureşti - Institutul Balassi (15-06-2019 21.00)
Bucureşti - Cinema Elvire Popesco (20-06-2019 18.30)
Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (22-06-2019 16.00)
votare efectuata!
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
2069 voturi

Serbia / FranÈ›a / Qatar, 2017, 104’
documentar

Regia, scenariul și imaginea: Mila Turajlić
Muzica: Jonathan Morali
Montajul: Sylvie Gadmer
Distribuit de: Dribbling Pictures


Cealaltă parte a tuturor lucrurilor este o portretizare delicată a unei femei, al cărei trecut reprezintă nu doar trecutul țării sale, ci al Europei în ansamblu. Variety


Cu 70 de ani în urmă, comunismul a intrat în Å£ară È™i, odată cu el, o familie de necunoscuÅ£i a fost mutată forÅ£at în apartamentul familiei Turajlić, în spatele unei uÅŸi care de atunci a rămas închisă. Istoria îÈ™i continuă cursul, iar în apartamentul din centrul Belgradului, mama regizoarei e în centrul protestelor pentru democraÅ£ie, în timp ce îndărătul uÅŸii domneÈ™te o liniÅŸte apăsătoare.


Mila Turajlić (Belgrad, Serbia) este regizoare de film documentar È™i producătoare, deÈ›inând împreună cu regizorul Boris Mitić compania Dribbling Pictures. A studiat ȘtiinÈ›e politice È™i relaÈ›ii internaÈ›ionale, Media È™i comunicare la London School of Economics, Film È™i televiziune la Belgrad È™i Film documentar la La Fémis, în Paris. Are un doctorat la Universitatea din Westminster. Documentarul său de debut, Cinema Komunisto, a avut premiera la IDFA în 2010, È™i a câÈ™tigat 16 premii, inclusiv Golden Hugo la Festivalul de film de la Chicago. În Cealaltă parte a tuturor lucrurilor, Mila Turajlić face o incursiune în istoria recentă a Iugoslaviei È™i recreează o întreagă epocă folosind arhive publice ÅŸi personale È™i filmări emoÅ£ionante, interogând soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generaÅ£ii. Este a doua oară când un documentar se numără printre filmele finaliste pentru Premiul LUX. În prezent, Mila lucrează la un documentar despre cameramanul PreÈ™edintelui Tito, care a filmat înfiinÈ›area MiÈ™cării de Nealiniere È™i luptele de eliberare din Africa în 1960.


Premii și festivaluri:
2017: IDFA AWARD (Best Feature-Length Documentary), FIPRESCI Serbia (Best Serbian Documentary), Toronto IFF
2018: Millenium FF (Objectif d’or), ZAGREBDOX (Fipresci Jury Award, Golden Stamp for Best Film in Regional Competition, HT Audience Award), SEEfest LA (Special Jury Mention, Best Cinematography), Amnesty International Award (Special Mention), One World Romania (Special Jury Award) Salem FF (Editing Award), Belgrade Documentary And Short FF, (Best Editing, Best Sound Design), Istanbul IFF (Special mention), FIFDH IFF (Special mention), Fibula (Best Documentary), CinEast (Audience Award)

 

Website: www.othersideofeverything.com

Facebook: facebook.com/theothersideofeverything

(! la Institutul Balassi - proiecÈ›ie în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, la ora 19.00)

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: