Marea Britanie / 2024, 88’ (documentar) / OV: engleză
Regia:
Mark Cousins
Montajul:
Timo Langer
Muzica:
Linda Buckley
Cu:
Tilda Swinton care face vocea pentru Wilhelmina Barns-Graham; Mary Bell, Maggie Gray, Laura Bomio
Produs de:
Bofa Productions
Un documentar vizual impresionant despre pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham.
Aceasta este povestea unei artiste remarcabile și a unei obsesii nobile, care evocă teme precum neurodiversitatea, feminismul și schimbările climatice.
Într-o zi din 1949, o tânără pictoriță scoțiană a urcat pe un ghețar elvețian. Experiența i-a remodelat percepția și i-a transformat arta. Și-a petrecut tot restul vieții pictând acel ghețar.
Barns-Graham a fost membru emergent al grupului de artiști moderniști St Ives, care își aveau baza în orășelul de coastă din Cornwall începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial. Picturile cu ghețari, inspirate de experiența din Elveția, au reprezentat un moment decisiv în cariera sa artistică. Deși ulterior a călătorit mult și a fost influențată de numeroase alte peisaje, formele, structurile și percepțiile acelei zile din Grindelwald au continuat să revină în lucrările sale până la sfârșitul vieții, în 2004.
Explorările sale neobosite în arta abstractă, dominate de o intensă expresie cromatică, au fost adesea umbrite de lucrările unor colegi din St Ives mai faimoși și mai cunoscuți la nivel internațional, precum Ben Nicholson și Barbara Hepworth. Cu toate acestea, Barns-Graham și-a extins constant granițele creativității de-a lungul deceniilor, fără a ține cont de succes sau eșec, vârstă sau fragilitate. A continuat să creeze până în ultimii ani, realizând unele dintre cele mai îndrăznețe și pline de vitalitate lucrări din întreaga sa carieră, în ultimul deceniu de viață.
Tilda Swinton dă glas artistei, prin însemnările și notițele sale personale, păstrate în jurnalele intime.
Mark Cousins este un cineast și scriitor irlandezo-scoțian multipremiat la nivel internațional, stabilit în Edinburgh. Este cunoscut mai ales pentru documentarele sale dedicate cinematografiei și culturii vizuale, printre care The Story of Film, The Eyes of Orson Welles (2018), The Story of Looking (2021), Women Make Film și The March on Rome (2022). Filmele sale au fost proiectate la cele mai importante festivaluri de film din lume, inclusiv Cannes, Veneția, Toronto, Telluride și Sundance. Cel mai recent volum de eseuri al său, Dear Orson Welles, a fost publicat în vara anului trecut.
Festivaluri și premii:
2024: Karlovy Vary IFF – Globul de Cristal; Atlantida Mallorca FF, Haugesund FF, Telluride FF, Vancouver FF, Athens IFF, Festival do Rio, Telegraph FF Prague, Morelia FF, Kyiv IFF Molodist, Torino FF, Denver FF, Cairo FF, IDFA, IFFI Goa; 2025: Dokfest Munchen – Cel mai bun montaj; Palm Springs FF, Hong Kong IFF, Docs Against Gravity.