O ediție de vară a FFE. 23FFE
… dar nu tocmai estivală. Pentru că rămânem credincioÈ™i È›elului de-a lua pulsul Europei. Nu, nu e doar un slogan. Dacă doriÈ›i să cunoaÈ™teÈ›i cum reflectă arta cinematografică problemele, preocupările È™i personalitățile continentului de ieri È™i, mai ales, de azi, nu rataÈ›i proiecÈ›iile din acest an. Continuăm cu seria de recomandări începută în 2018, strânse într-un top sintetic „10 motive pentru care nu trebuie să rataÈ›i festivalul”.
***
“În 2019, Institutul Cultural Român este coordonatorul prezenÈ›ei României la EUROPALIA, iar Festivalul Filmului European - care se deschide pe 11 iunie la BucureÈ™ti - este încă o modalitate de a pune în valoare apartenenÈ›a noastră la Europa. FFE este unul dintre cele mai importante proiecte organizate de Institutul Cultural Român, alături de prestigioÈ™ii săi parteneri. Multiculturalitatea continentului European este reflectată, cu siguranță, È™i prin diversitatea cinematografiei sale. Prin intermediul Festivalului Filmului European, România arată că împărtășeÈ™te aceleaÈ™i valori cu Europa. EdiÈ›ia din acest an a festivalului îi invită pe toÈ›i iubitorii de film, È™i nu doar pe ei, să afle de ce FFE este o instituÈ›ie în sine, un exponent al diplomaÈ›iei culturale È™i o autentică punte de dialog.”
Liliana Èšuroiu, preÈ™edintele Institutului Cultural Român
***
“Mi-e greu să sintetizez bogăția selecÈ›iei din acest an, însă sper că spectatorii vor frecventa È™i site-ul nostru pentru detalii mai suculente. Nu e tocmai o ediÈ›ie estivală, ci una consistentă, substanÈ›ială, o veritabilă panoramă a Europei de ieri È™i de azi. Da, am inclus È™i o selecÈ›ie spumoasă de comedii recente, dar È™i câteva dintre cele mai controversate pelicule ale anului, pe teme grele cum ar fi abuzurile din biserica catolică, dragostea È™i obsesia în lumea virtuală, lupta pentru mediu sau pentru creaÈ›ia artistică, exploatarea celor vulnerabili, migraÈ›ia sau cruzimea jocurilor politice. Impresionantă e È™i diversitatea genurilor: avem thrillere, biografii, tragicomedii, documentare biografice, politice È™i despre modă, pelicule pentru copii, SF sau fantastice. În secÈ›iunea Sinergii, filmul devine teatru. La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, am pus la cale cea mai complexă retrospectivă a filmelor amplasate în Germania de Est – Dincolo de Zid. SecÈ›iunea Tribut e dedicată marelui maestru italian Bernardo Bertolucci, cu patru filme, dintre care trei proaspăt restaurate, în premieră pe marele ecran. Inedit va fi È™i maratonul de 24 de ore cu seria de documentare 24H Europe, unde 60 de tineri din 26 de țări europene vorbesc despre speranÈ›ele, fricile, visele È™i ambiÈ›iile lor.”
Anca Grădinariu, directorul artistic al 23.FFE
***
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul ReprezentanÈ›ei Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European È™i al Uniunii CineaÈ™tilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele È™i institutele culturale ale ţărilor europene.
Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la iniÈ›iativa DelegaÈ›iei Comisiei Europene în România. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.
Ajuns la ediÈ›ia cu numărul 23, Festivalul Filmului European revine în 2019, pentru prima dată în ediÈ›ia de vară È™i pentru prima dată la ChiÈ™inău. 23.FFE se desfășoară în BucureÈ™ti (11 – 23 iunie, ChiÈ™inău (21 – 23 iunie), Tîrgu Mures (21 – 23 iunie), Râmnicu Vâlcea (21 – 23 iunie) È™i Sibiu (28 – 30 iunie).
Festivalul va debuta la BucureÈ™ti, pe 11 iunie, cu alegoria italiană Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr (Italia, 2018, regia: Alice Rohrwacher), film selecÈ›ionat anul trecut în competiÈ›ie la Festivalul de film de la Cannes, unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu.
Spectacolul de gală este programat pentru seara de marți 11 iunie, la Teatrul Național București.