Numere / Номери / Numbers

Voteaza aici pentru Premiul Publicului

 

Ucraina, Polonia, Cehia, FranÈ›a – 2020 – 104’ (VO: UA / SUB: RO)
dramă

 
Regia și scenariul: Oleg Sentsov
Co-regizat de: Akhtem Seitablaiev
Imaginea: Adam Sikora
Montajul: Jaroslaw Kamiński
Muzica: Milosh Elich
Cu: Evhen Chernykov, Agatha Larionova, Oleksandr Begma, Maksym Devizorov, Iryna Mak
Produs de: Apple Film, 435 Films
Distribuit de: Latino Films

Este din nou vremea pentru poveÈ™ti distopice. Numere este un film care a căzut din timp: a fost creat în împrejurări imposibile È™i într-un vid existenÈ›ial.

Lumea ca un univers absurd de abstract format dintr-o singură cameră. Zece siluete practică ritualuri zilnice, mergând în cerc. Nu È™tiu cine sunt sau de unde vin È™i nici nu au nume. BărbaÈ›ii poartă numere impare, femeile numere pare. Comportamentul lor atunci când se întâlnesc este supus unor reguli pe cât de stricte, pe atât de inutile. Un lider omniprezent (Marele Zero) supraveghează tot ce se petrece acolo; judecătorii sunt înarmaÈ›i. Dar această ordine foarte strictă este perturbată de apariÈ›ia unui copil neplanificat. Liderul opresiv este îndepărtat de la putere, numerele reuÈ™esc să creeze o lume nouă. Dar va fi mai bine?

 


Oleg Sentsov este regizor de film, scriitor, fost prizonier politic È™i activist pentru drepturile omului. S-a născut în 1976 în Simferopol, Crimeea, Ucraina.
Ca regizor, Sentsov este cunoscut pentru Gamer, care spune povestea unui adolescent care participă la concursuri de jocuri video È™i are o viață complicată într-un sat ucrainean. Filmul, autobiografic, Sentsov însuÈ™i concurând în tinereÈ›e la turnee de jocuri video a avut premiera la Rotterdam în 2012.
Sentsov este condamnat in Rusia la 20 de ani de închisoare pentru terorism după ce a protestat în PiaÈ›a IndependenÈ›ei din Kiev împotriva anexării Crimeei de către Rusia în 2014.
În 2018, când încă era în închisoare, a primit Premiul Saharov al Parlamentului european pentru libertatea de gândire.
Cineastul a fost eliberat în 2019, ca parte a unui schimb de prizonieri între Moscova È™i Kiev.
În prezent, încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, Sentsov s-a alăturat forÈ›elor de apărare teritorială ale Ucrainei.

Numere (2020) se bazează pe piesa omonimă pe care Sentsov a scris-o în 2011 (înainte de arestarea sa) È™i a fost regizat de la distanță, din închisoare, cu ajutorul lui Akhtem Seitablayev, scriitor, actor È™i regizor.

Premii și festivaluri:
2020: Berlinale Special, NNW FF
2021: Ukrainian Film Academy Awards

 

Organizatori:
Parteneri:
Cu sprijinul:
Parteneri media: