Baloane de curcubeu / Rainbow Bubbles

Bucureşti - Cinema PRO (14-06-2019 18.00)
nu sunt admise mai multe voturi de la acelasi IP pe zi!
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
613 voturi


România, 1982, 132’
comedie


Regia: Iosif Demian
Scenariul: Fănuș Neagu, Vintilă Ornaru
Imaginea: Valentin Ion Popescu
Muzica: Charlie, Erika Josza
Cu: Dorel Vișan, Magda Catone, Alexandru Széllyes, Nae Lăzărescu
Distribuit de: Casa de Filme 4

Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie. Ionuț Mareș, Ziarul Metropolis


Povestea unui președinte de CAP, dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unei cooperative de succes și iubirea pentru o tânără femeie.
Părăsit la două zile după nuntă de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de iubirea lui neîmpărtășită, o problemă care ajunge să cuprindă tot satul.

Iosif Demian, regizor, scenarist și operator, a absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" – secţia Imagine, în 1968. După absolvire lucrează ca operator pentru Castelul condamnaților (regia Mihai Iacob, imaginea Ovidiu Gologan), este unul dintre autorii documentarului – eseu Apa ca un bivol negru și realizează imaginea filmelor Nunta de piatră (1973), Duhul aurului (1974) și Zidul (1975). Debutează ca regizor cu O lacrimă de fată (1980, prezentat la Cannes în cadrul secțiunii Un Certain Regard), film urmat de Baloane de curcubeu (1982, sărăcit de multe scene importante de către cenzură), Lovind o pasăre de pradă (1983) și Piciu (1985).

Sub presiunea regimului, Iosif Demian emigrează în 1985 în Australia. Revenit în țară după Revoluție, descoperă o copie a filmului Baloane de curcubeu, pe care îl crezuse dispărut, și o recondiționează. În 2010 realizează documentarul eseu Memoria de piatră, o incursiune în memoria cineastului. În prezent încheie filmările la Rondul de noapte, produs de Mandragora.

Premii și festivaluri:
1983: ACIN (Premiul pentru regie și Diplomă de onoare (Magda Catone))
2017: Astra Film Fest (Premiul de excelență)

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: