Baloane de curcubeu / Rainbow Bubbles

Bucureşti - Cinema PRO (14-06-2019 18.00)
votare efectuata!
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
2095 voturi


România, 1982, 132’
comedie


Regia: Iosif Demian
Scenariul: Fănuș Neagu, Vintilă Ornaru
Imaginea: Valentin Ion Popescu
Muzica: Charlie, Erika Josza
Cu: Dorel ViÈ™an, Magda Catone, Alexandru Széllyes, Nae Lăzărescu
Distribuit de: Casa de Filme 4

Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariÅ£ie. IonuÈ› MareÈ™, Ziarul Metropolis


Povestea unui preÈ™edinte de CAP, dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiÈ›ia unei cooperative de succes È™i iubirea pentru o tânără femeie.
Părăsit la două zile după nuntă de proaspăta nevastă pentru un fost puÈ™căriaÈ™, conÈ™tiinciosul preÈ™edinte de CAP este preocupat de iubirea lui neîmpărtășită, o problemă care ajunge să cuprindă tot satul.

Iosif Demian, regizor, scenarist È™i operator, a absolvit Institutului de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică "I.L.Caragiale" – secÅ£ia Imagine, în 1968. După absolvire lucrează ca operator pentru Castelul condamnaÈ›ilor (regia Mihai Iacob, imaginea Ovidiu Gologan), este unul dintre autorii documentarului – eseu Apa ca un bivol negru È™i realizează imaginea filmelor Nunta de piatră (1973), Duhul aurului (1974) È™i Zidul (1975). Debutează ca regizor cu O lacrimă de fată (1980, prezentat la Cannes în cadrul secÈ›iunii Un Certain Regard), film urmat de Baloane de curcubeu (1982, sărăcit de multe scene importante de către cenzură), Lovind o pasăre de pradă (1983) È™i Piciu (1985).

Sub presiunea regimului, Iosif Demian emigrează în 1985 în Australia. Revenit în È›ară după RevoluÈ›ie, descoperă o copie a filmului Baloane de curcubeu, pe care îl crezuse dispărut, È™i o recondiÈ›ionează. În 2010 realizează documentarul eseu Memoria de piatră, o incursiune în memoria cineastului. În prezent încheie filmările la Rondul de noapte, produs de Mandragora.

Premii și festivaluri:
1983: ACIN (Premiul pentru regie și Diplomă de onoare (Magda Catone))
2017: Astra Film Fest (Premiul de excelență)

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: