Barbara

Bucureşti - Goethe Institut // Pavilion 32 (19-06-2019 19.00)
Bucureşti - Cinemateca Eforie (21-06-2019 18.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
279 voturi


Germania, 2012, 105’
dramă

Regia: Christian Petzold
Scenariul: Christian Petzold, Harun Farocki
Imaginea: Hans Fromm BVK
Muzica: Stefan Will
Cu: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Jasna Fritzi Bauer, Rainer Bock, Christina Hecke
Distribuit de: Independența Film

Petzold reproduce foarte elegant opresiunea și realitățile acelor vremuri. The Guardian

Vara anului 1980. Barbara, medic, depune o cerere de emigrare din Germania de Est. Demersul ei nu rămâne nepedepsit, astfel că este relocată forțat cu serviciul într-un mic spital de provincie.
Deşi izolată de orice îi este familiar, monitorizată îndeaproape şi persecutată sistematic de Stasi, Barbara se încăpățânează să-şi plănuiască în continuare fuga din ţară, ajutată de iubitul ei din Vest. Este mereu precaută cu cei din jur, doar că atenția pe care i-o acordă doctorul-șef al spitalului, Andre, o dezorientează și, pe măsură ce ziua evadării se apropie, Barbara pierde controlul. Asupra ei însăși, asupra tuturor planurilor, asupra iubirii.


Christian Petzold s-a născut în 1960 la Hilden (în fosta Republică Federală a Germaniei), a studiat teatru la Universitatea Liberă din Berlin și regia de film la Academia Germană de Film și Televiziune. Este unul dintre cei mai de seamă regizori ai Germaniei la ora actuală. A lucrat ca asistent de regie pentru Harun Farocki și Hartmut Bitomsky. A debutat în lungmetraj în anul 2000 cu The State I Am In, foarte bine primit de critica internațională. Din filmografia sa mai fac parte Wolfsburg (2002), Ghosts (2004), Yella (2006, Ursul de Argint la Berlin), Jerichow (2008), Phoenix (2014) și Transit (2018). Filmele sale au puternice rădăcini în literatură și sunt dominate de personaje feminine, trăsătură marcată de o colaborare longevivă cu actrița Nina Hoss.

Premii și festivaluri:
2012: Berlin IFF (Best Director (Silver Berlin Bear), Reader Jury of the Berliner Morgenpost), Toronto IFF, Telluride FF, National Board of Review (Top Five Foreign Language Films), The New York FF, Buenos Aires IFF, AFI Fest, Istanbul IFF, Karlovy Vary IFF, Valladolid IFF, Hawaii IFF, European Film Awards (Nominee: Audience Award, European Actress, European Film)
2013: German Film Critics Association Awards (Best Film, Best Editing), German Film Awards (Outstanding Feature Film)

Website: www.barbara-der-film.de

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: