Cealaltă parte a tuturor lucrurilor / Druga strana svega / The Other Side of Everything

Bucureşti - Institutul Balassi (15-06-2019 21.00)
Bucureşti - Cinema Elvire Popesco (20-06-2019 18.30)
Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (22-06-2019 16.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
377 voturi

Serbia / Franța / Qatar, 2017, 104’
documentar

Regia, scenariul și imaginea: Mila Turajlić
Muzica: Jonathan Morali
Montajul: Sylvie Gadmer
Distribuit de: Dribbling Pictures


Cealaltă parte a tuturor lucrurilor este o portretizare delicată a unei femei, al cărei trecut reprezintă nu doar trecutul țării sale, ci al Europei în ansamblu. Variety


Cu 70 de ani în urmă, comunismul a intrat în ţară și, odată cu el, o familie de necunoscuţi a fost mutată forţat în apartamentul familiei Turajlić, în spatele unei uşi care de atunci a rămas închisă. Istoria își continuă cursul, iar în apartamentul din centrul Belgradului, mama regizoarei e în centrul protestelor pentru democraţie, în timp ce îndărătul uşii domnește o linişte apăsătoare.


Mila Turajlić (Belgrad, Serbia) este regizoare de film documentar și producătoare, deținând împreună cu regizorul Boris Mitić compania Dribbling Pictures. A studiat Științe politice și relații internaționale, Media și comunicare la London School of Economics, Film și televiziune la Belgrad și Film documentar la La Fémis, în Paris. Are un doctorat la Universitatea din Westminster. Documentarul său de debut, Cinema Komunisto, a avut premiera la IDFA în 2010, și a câștigat 16 premii, inclusiv Golden Hugo la Festivalul de film de la Chicago. În Cealaltă parte a tuturor lucrurilor, Mila Turajlić face o incursiune în istoria recentă a Iugoslaviei și recreează o întreagă epocă folosind arhive publice şi personale și filmări emoţionante, interogând soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generaţii. Este a doua oară când un documentar se numără printre filmele finaliste pentru Premiul LUX. În prezent, Mila lucrează la un documentar despre cameramanul Președintelui Tito, care a filmat înființarea Mișcării de Nealiniere și luptele de eliberare din Africa în 1960.


Premii și festivaluri:
2017: IDFA AWARD (Best Feature-Length Documentary), FIPRESCI Serbia (Best Serbian Documentary), Toronto IFF
2018: Millenium FF (Objectif d’or), ZAGREBDOX (Fipresci Jury Award, Golden Stamp for Best Film in Regional Competition, HT Audience Award), SEEfest LA (Special Jury Mention, Best Cinematography), Amnesty International Award (Special Mention), One World Romania (Special Jury Award) Salem FF (Editing Award), Belgrade Documentary And Short FF, (Best Editing, Best Sound Design), Istanbul IFF (Special mention), FIFDH IFF (Special mention), Fibula (Best Documentary), CinEast (Audience Award)

 

Website: www.othersideofeverything.com

Facebook: facebook.com/theothersideofeverything

(! la Institutul Balassi - proiecție în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, la ora 19.00)

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: