Dumnezeu există și numele lui e Petrunija / Gospod postoi, imeto i' e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunija

Bucureşti - Cinema Muzeul Țăranului (19-06-2019 20.30)
Râmnicu Vâlcea - Cinema Geo Saizescu (23-06-2019 19.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
322 voturi

Macedonia de Nord / Belgia / Slovenia / Franța / Croația, 2019, 100’
dramă

Regia: Teona Strugar Mitevska
Scenariul: Elma Tataragič and Teona Strugar Mitevska
Imaginea: Virginie Saint Martin
Muzica: Olivier Samouillan
Cu: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski, Stefan Vujisic, Violeta Shapkovska
Distribuit de: Bad Unicorn

O satiră balcanică delicioasă despre emancipare și câștigarea controlului asupra propriei vieţi într-o societate patriarhală. Variety

În Stip, un orășel din Macedonia, în fiecare ianuarie, de Bobotează, preotul paroh aruncă o cruce de lemn în râu și sute de bărbați se întrec să o găsească, ca să aibă noroc tot anul. Petrunya își dorește și ea să ia parte la această tradiție și își face capriciul cu prima ocazie, ba chiar reușește să apuce crucea înaintea celorlalți. Rivalii ei sunt furioși, lucrurile escaladează, dar Petrunija și-a câștigat crucea și nu va renunța la ea.

 

Teona Strugar Mitevska s-a născut în 1974, la Skopje și în prezent locuiește la Bruxelles. Și-a început cariera în copilărie, ca actriță, a studiat pictură, design grafic și film.
Realizează primul scurtmetraj, Veta, în 2002 (Premiul special al juriului la Berlin), debutează în lungmetraj în 2004 cu How I Killed a Saint (prezentat la Rotterdam) și continuă cu Sunt din Titov Veles (a cărui premieră a avut loc la Toronto în 2007 și a fost prezent și la FFE 2009), The Woman who Brushed off her Tears (selecționat la Panorama, la Berlin), Teresa and I (2013, un documentar despre Maica Tereza) și When the Day had No Name (prezent în secțiunea Panorama, la Berlin, în 2017).

Împreună cu sora și fratele ei a pus bazele companiei Sisters and Brother Mitevski, cu care au coprodus filme ca Părul sălbatic al lui Nuri Bilge Ceylan și Sierranevada al lui Cristi Puiu.

Premii și festivaluri:
2019: Berlin IFF (Ecumenical Jury Prize, Guild Film Prize), Edinburgh IFF, Istanbul IFF, Moscow IFF, Dortmund Women's FF (Best Film), Sydney IFF

Facebook: www.facebook.com/Petrunija

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: