Grâne / Buğday / Grain

Bucureşti - Cinemateca Eforie (19-06-2019 16.00)
Bucureşti - Cinema Muzeul Țăranului (22-06-2019 18.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
366 voturi

Turcia / Germania, 2017, 127’
dramă, SF

Regia: Semih Kaplanoğlu
Scenariul: Semih Kaplanoğlu, Leyla Ipekçi
Imaginea: Giles Nuttgens
Muzica: Mustafa Biber
Cu: Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigory Dobrygin, Cristina Flutur
Distribuit de: The Match Factory

O poveste distopică plasată într-o societate controlată de corporații, în care o criză genetică compromite recolta agricolă, ceea ce duce la o dramatică lipsă de hrană. Variety

Într-un viitor apropiat, o schimbare climatică bruscă duce la dispariția vieții pe Pământ. Se naște o lume nouă în care corporațiile controlează totul, retrasează granițele și repartizează supraviețuitorii în zone urbane sau zone rurale, în funcție de testele de compatibilitate genetică. Recoltele sunt compromise din motive necunoscute, iar profesorul Erol Erin încearcă să afle adevărul despre crizele care afectează semințele modificate genetic.

Semih Kaplanoğlu este regizor, scenarist şi producător. A studiat film la Facultatea de Arte Frumoase din Izmir, pe care a absolvit-o în 1984. Se mută la Istanbul, este pentru o vreme copywriter în diverse agenţii de publicitate, după care lucrează ca asistent de cameră pentru două documentare şi apoi ca regizor şi scenarist pentru un serial TV.
Debutează în 2001 cu Away From Home, cu care câştigă premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Singapore. Urmează Angel’s Fall, în 2005, proiectat în premieră la ediţia din 2006 a Festivalului de Film de la Berlin şi premiat la Festivalurile de la Nantes, Kerala şi Barcelona. Următoarele sale filme – Ou (2007), Lapte (2008) şi Miere (2010) fac parte din Trilogia lui Yusuf, despre traiectoria unei vieţi prin prisma relaţiilor mamă-fiu şi tată-fiu, având la bază o scurtă povestire intitulată O zi senină (despre experienţa unui tânăr poet de 18-19 ani care încearcă să facă faţă modernizării din mediul rural). Filmul Ou a avut premiera în 2007 la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, primind Premiul pentru cea mai bună regie. Lapte a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia, iar Miere la Festivalul de Film de la Berlin, în 2010, unde a primit Ursul de Aur. Miere a fost prezent și în ediția din 2012 a FFE.

Premii și festivaluri:
2017: São Paulo IFF, Tokyo IFF (Tokyo Grand Prix) Fajr (Interfaith Award) Sarajevo IFF
2018: Istanbul IFF, Golden Horse FF, Moscow IFF, Sofia IFF

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: