Styx

Bucureşti - Institutul Balassi (16-06-2019 21.00)
Bucureşti - Cinemateca Eforie (19-06-2019 14.00)
Râmnicu Vâlcea - Cinema Geo Saizescu (22-06-2019 14.00)
Voteaza aici pentru Premiul Publicului
361 voturi

Austria / Germania, 2018, 94’
dramă

Regia: Wolfgang Fischer
Scenariul: Wolfgang Fischer, Ika Künzel
Imaginea: Benedict Neuenfels
Muzica: Dirk von Lowtzow
Cu: Susanne Wolff, Gedion Oduor Weseka, Felicity Babao, Alexander Beyer, Inga Birkenfeld
Distribuit de: Beta Cinema

... o alegorie morală, minimalistă, dar eficientă ca o lovitură în stomac și, din păcate, extrem de actuală, prin observațiile asupra situației acestei lumi, înfricoșător de polarizată, împărțită inexorabil în două. Cineuropa

Styx este odiseea unei femei solitare, împinsă de împrejurări să-și asume soarta unor refugiați în pericol de moarte.

Rike, o femeie de 40 de ani, face o pauză în cariera ei de medic de urgențe, pentru a-și împlini un vis mai vechi, acela de a călători pe mare cu un velier.
Într-o noapte însă, destinul va tulbura totul, schimbând mersul lucrurilor. În timpul unei furtuni violente, Rike întâlnește un vechi vas de pescuit. La bord se află cam o sută de migranți în derivă care lansează în direcția sa semnale disperate de ajutor. În ciuda apelurilor sale repetate și fără succes către paza de coastă, Rike se află în fața unei tragice dileme.

Wolfgang Fischer, născut în 1970 în Austria, a studiat psihologie și pictură la Universitatea din Viena, și film la Academia de Artă din Düsseldorf și Koln. Din filmografia sa fac parte: In Time (film experimental, 1994), 9h11 (1998), Remake of the Remake (documentar, 1999), Disk - Dusk (1999), Schoen 2000 (2000), Grau (2001), What You Don't See (2009), The Bear (2013) și The Highway of Tears (2014).

Premii și festivaluri:
2018: Venice Days, Berlin IFF (Ecumenical Jury Prize – Panorama, Label Europa Cinemas Award, Heiner Carow Prize), Toronto IFF, BFI London FF, AFI FEST, Karlovy Vary IFF, Istanbul IFF, Vancouver IFF, Chicago IFF, Stockholm IFF, Golden Horse FF, Ghent FF, Tallinn Black Nights FF, CPH PIX, Bratislava IFF, Jerusalem FF, Thessaloniki IFF, Helsinki IFF - Love & Anarchy, Seville European FF, Philadelphia FF, Fajr FF, Reykjavik IFF (Special Mention), Shanghai IFF, Viennale (Erste Bank’s ExtraVALUE Film Award), German Film Awards (Best Feature Film, Best Female Lead, Best Cinematography, Best Sound Design)
2019: Palm Springs IFF, Hong Kong IFF

Facebook: www.facebook.com/styxthefilm

*Styx este unul dintre cele trei filme finaliste ale Premiului LUX 2018.
Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei. Filmele abordează cu inteligență teme de actualitate și reflectă ceea ce se petrece în Europa în prezent. Ele prezintă personaje care deschid ochii asupra lumii din jurul lor, pentru a înțelege realitatea, precum și societățile și comunitățile cărora le aparțin.

(! la Institutul Balassi - proiecție în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, la ora 19.00)

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: