Premiul LUX

Cu sprijinul generos al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, vă propunem o secÈ›iune dedicată celor 3 filme finaliste la cea mai recentă ediÈ›ie a Premiului LUX al Parlamentului European, competiÈ›ie care pune în lumină filme ataÈ™ate valorilor Uniunii Europene È™i care abordează probleme sociale actuale: Femeie în război (r: Benedikt Erlingsson), Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (r: Mila Turajlić), Styx (r: Wolfgang Fischer).

SelecÈ›ia filmelor pentru Premiul LUX este făcută de un grup de specialiÈ™ti din lumea filmului (producători, distribuitori, critici de film È™.a.), numiÈ›i de Comisia pentru Cultură È™i EducaÈ›ie din Parlamentul European, iar filmul câÈ™tigător este decis de membri ai Parlamentului European. De asemenea, un reprezentant al filmului câÈ™tigător al Premiului LUX din anul precedent este invitat în grupul de selecÈ›ie.

Filmele finaliste sunt subtitrate în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, È™i difuzate în fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene, ajungând astfel în peste 40 de oraÈ™e È™i 20 de festivaluri de film din Europa.

IniÈ›iat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmăreÈ™te stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene ÅŸi a problemelor sociale actuale È™i sprijină circulaÈ›ia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic È™i cultural al Europei. Filmele abordează cu inteligență teme de actualitate și reflectă ceea ce se petrece în Europa în prezent. Ele prezintă personaje care deschid ochii asupra lumii din jurul lor, pentru a înțelege realitatea, precum și societățile și comunitățile cărora le aparțin.

Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (Serbia)
Femeie în război (Islanda)
Styx (Austria)

 

Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Parteneri media: