„Niciun un alt mediu nu poate oferi o perspectivă atât de profundă asupra diferitelor situaÈ›ii în care alÈ›i semeni se pot afla, È™i să transforme senzaÈ›ii de nefamiliaritate în curiozitate, empatie È™i compasiune - chiar È™i față de cei despre care ni se spune că ne sunt duÈ™mani.”
Fragment din scrisoarea deschisă a cineaștilor nominalizați pentru Cel Mai Bun Film Străin, la premiile Oscar 2017
De-a lungul istoriei, artiÈ™tii au avut un rol extrem de important în conturarea opiniei publice, de multe ori cu scopul de a oferi un imbold în drumul către progres social È™i politic al umanității.
Festivalul Filmului European, ajuns deja la a 21-a ediÈ›ie, È™i-a asumat până în prezent misiunea de a promova operele cinematografice europene È™i de a le aduce în faÈ›a publicului din România. Dar, ca orice proiect ajuns la o formă de maturitate, are responsabilitatea de a-È™i asuma noi roluri, noi misiuni. Astăzi, filmul este mai mult decât o plăcere intelectuală pentru elite sau pur entertainment pentru mase, este acea reflexie a societății, atât prezente cât È™i trecute.
Alex Trăilă, Director artistic Festivalul Filmului European (foto credit Maria Cîrstea)
Am ales să orientez selecÈ›ia filmelor din acest an către cineaÈ™ti europeni care, într-un fel sau altul, prin filmele lor creează o oglindă a societății Europene contemporane. Iar fascinantul vine nu prin diversitatea formei de expresie, ci prin similitudinile È™i asemănările izbitoare dintre țări È™i societăți. M-am convins că unitatea noastră europeană îÈ™i poate regăsi uÈ™or rădăcini adânci în asumarea unei identități culturale comune. DiferenÈ›ele polarizează, È™i totuÈ™i, în esență suntem mai apropiaÈ›i unii de alÈ›ii prin imperfecÈ›iunile È™i neajunsurile societății de care aparÈ›inem. Inevitabil ar trebui să le acceptăm pentru ca apoi să putem să le îndreptăm. Ne influenÈ›ează cotidianul È™i sunt aproape invizibil diferite, indiferent între ce graniÈ›e trăim.
Începând cu ediÈ›ia din acest an, festivalul va urma trei direcÈ›ii: continuarea tradiÈ›iei în descoperirea diversității culturale europene, prin filmele propuse în selecÈ›ie; secÈ›iunea Agora, cu filme ce vor iniÈ›ia dezbateri publice pe marginea unor teme relevante pentru societate; facilitarea unui dialog structurat între actorii din domeniul audio-vizual, în vederea pregătirii României pentru preluarea PreÈ™edinÈ›iei Consiliului Uniunii Europene în 2019, dar È™i în vederea întăririi poziÈ›iei țării în regiune.
Festivalul Filmului European va încerca să demonstreze că cinematografia poate genera un avans al societății către progres, într-un mod pro-activ È™i asumat.
***
„Pentru mine cinema-ul este un limbaj universal È™i nu-mi vine să-l împart pe zone geografice, etnii sau naÈ›ionalități. Îmi plac, deopotrivă, filme europene, americane, iraniene, japoneze etc. Cu toate astea, filmul european are, pentru mine, o semnificaÈ›ie specială pentru că în filmul european regăsesc mai multe valori în care cred. În filmul european contează mai mult viziunea autorului decât interesul financiar al unui investitor, iar când autorul are deplină libertate creativă se pot naÈ™te filme autentice, neconvenÈ›ionale, îndrăzneÈ›e etc. Mai mult decât atât, în vremuri care par să ducă din ce în ce mai mult spre o dezbinare între oameni, cinematograful reuÈ™eÈ™te să reziste ca un nucleu social care ne aduce la un loc, iar filmul european nu face excepÈ›ie.”
Paul Negoescu, Ambasador onorific al ediției cu numărul XXI a Festivalului Filmului European
***
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul ReprezentanÈ›ei Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor ÅŸi al centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului NaÈ›ional de Artă al României, al Muzeului NaÈ›ional al Țăranului Român, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Uniunii CineaÈ™tilor din România È™i al Biroului de Informare al Parlamentului European din România.
Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la iniÈ›iativa DelegaÈ›iei Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.
Ajuns la cea de-a XXI-a ediÈ›ie, Festivalul îÈ™i păstrează formatul È™i filosofia (filme de tot felul oferite de centrele culturale È™i ambasadele statelor europene, pentru a celebra multiculturalitatea Europei prin diversitatea cinematografiei sale), însă propune câteva noutăți: o direcÈ›ie distinctă spre care se îndreaptă - dezbateri generate de teme prezente în filme, un director artistic - Alex Trăilă, È™i un nou oraÈ™ pe harta festivalului - Gura Humorului.
Schimbarea de azimut editorial a Festivalului propune publicului său ca, în aceste vremuri tulburate, să privească filmul ca mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, ci o unealtă care să reflecte diferite ipostaze ale societății.
Alex Trăilă este consultant de film, cu experiență în organizarea de festivaluri de film (Festivalul de Film de la Sarajevo, TIFF) È™i membru fondator al think-tank-ului #FEEDback (Film Eastern European Dialogue) dedicat politicii culturale în domeniul cinematografiei din Europa de Est. Cu un stagiu de Consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii, Alex este din ianuarie 2016 membru în Consiliul de AdministraÈ›ie al CNC.
În afară de oraÈ™ele înscrise în mod tradiÈ›ional în circuit, IaÈ™i, TimiÈ™oara È™i Tîrgu MureÈ™, Festivalul a călătorit, în anii trecuÈ›i, pe rând, È™i la Craiova, BraÈ™ov, Cluj-Napoca, Baia Mare È™i Hunedoara. În 2017, a venit rândul oraÈ™ului Gura Humorului, care găzduieÈ™te pentru prima oară o ediÈ›ie locală a FFE. Aceasta va avea loc în perioada 19 - 21 mai.