This item is only available in Romanian.

Austerlitz

Bucureşti - Cinema Muzeul Țăranului - Studioul `Horia Bernea` (05-05-2017 18.30)
Iași - Casa de Cultură `Mihai Ursachi` (14-05-2017 15.00)

Germania, 2016, 93'
documentar

Regia și scenariul: Sergei Loznitsa
Imaginea: Sergei Loznitsa, Jesse Mazuch
Montajul: Danielius Kokanauskis
Distribuit de: Transilvania Film

Contemplativ și tulburător, filmul lui Loznitsa nu este doar o reflecție asupra mediatizării Holocaustului, ci și una asupra dezacordului dintre trecut și prezent – tensiunea dintre încercările noastre de a învăța din istorie și neputința de a le reda cu exactitate. Un film provocator, o meditație asupra banalității, dar și a profunzimii răului, asupra limitelor memoriei umane și a posibilității de a arăta empatie într-o lume tulbure. Austerlitz investighează ce înseamnă să te comporți uman în fața ororilor. Toronto IFF

Există locuri în Europa care reprezintă amintiri dureroase ale trecutului – fabrici în care oamenii au fost transformați în cenușă. Sunt situri memoriale deschise publicului și care primesc mii de turiști în fiecare an. Titlul filmului face referire la romanul omonim scris de W.G. Sebald, dedicat memoriei Holocaustului. Filmul caută răspunsul la întrebarea: ce îi face pe turiști să viziteze un fost lagăr de concentrare?

Sergei Loznitsa, s-a născut în Baranovitchi, Belarus, pe 5 septembrie 1964. A copilărit în Kiev. În 1997 a absolvit facultatea de regie și producție de film la Institutul de Stat pentru Cinematografie din Moscova. În 2001 a emigrat împreună cu familia sa în Germania. A regizat 18 documentare, recunoscute internațional. A regizat și două lungmetraje, Schastye moe (2010) și V tumane (2012), care au avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes. Tot la Cannes a avut premiera și documentarul Maidan (2014).

Festivaluri:
2017: Cartagena FF
2016: Indiewire Critics' Poll, Toronto IFF

 
Organizers:
Partners:
Local partners:
With the support of:
Media partners: