This item is only available in Romanian.

Toivon tuolla puolen / Cealaltă parte a speranței / The Other Side of Hope

Bucureşti - Muzeul Național De Artă al României (4-05-2017 19.30)
Iași - Casa de Cultură `Mihai Ursachi` (12-05-2017 19.30)
Gura Humorului - Casa de cultură (19-05-2017 19.30)
Tîrgu Mureş - Cinematograful ARTA (19-05-2017 19.00)
Timişoara - Grădina de vară - Capitol (26-05-2017 22.00)

Finlanda, Germania, 2017, 98'
dramă, ficțiune

Regia: Aki Kaurismäki
Scenariul: Aki Kaurismäki
Imaginea: Timo Salminen
Montajul: Samu Heikkilä
Cu: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Kati Outinen, Tommi Korpela
Distribuit de: Independența Film

Un film cu un umor perfid, construit cu economie de mijloace și colorat în paleta cromatică specifică a lui Kaurismäki, de albastru cobalt, verde - mușchi și arămiul gemului oxidat de portocale. The Guardian

Printre multele lucruri care ne împing să reflectăm nostalgic la anii '90 este și exasperarea de a ține tot timpul pasul cu tehnologia. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne simțim confortabil, într-un fel retro, la filmele lui Aki Kaurismäki, finlandezul minimalist și insolent. De la primul său succes din urmă cu aproape 30 de ani, acel un-doi fulgerător cu Leningrad Cowboys Go America (1989) și The Match Factory Girl (1990), Kaurismäki nu și-a schimbat câtuși de puțin stilul: cameră fixă, iluminat ieftin (imaginați-vi-l pe David Lynch filmând cu un bec de 100 W), personaje fără pic de zâmbet, livrând replici laconice, interpuse cu pauze interminabile, un fel de absurditate a la Jim Jarmusch din Stranger Than Paradise, transplantată în țara de unde ne vin heringii. Variety 

Filmul spune povestea lui Khaled, un refugiat sirian care ajunge în Helsinki, unde speră să obțină azil. Cererea lui este respinsă și, astfel, este nevoit să trăiască pe străzi. Drumul i se intersectează cu cel al unui excentric vânzător ambulant și devenim martorii unei prietenii neobișnuite între doi oameni provenind din lumi diferite.

Cealaltă parte a speranței este filmul de gală al ediției actuale a Festivalului Filmului European, el deschizând festivalul în toate cele cinci orașe: București, Iași, Gura Humorului, Tîrgu Mureș și Timișoara. 

Aki Olavi Kaurismäki, regizor și scenarist finlandez, născut pe 4 aprilie 1957. După ce a făcut studii de media la Unversitatea din Tampere, și-a început cariera de co-scenarist și actor în filmele fratelui mai mare, Mika Kaurismäki. A debutat ca regizor cu filmul Crimă și Pedeapsă (1983), o adaptare a romanului lui Dostoievski la vremurile noastre. A devenit faimos datorită filmului Leningrad Cowboys Go America (1989). The Man Without a Past (2002), al doilea film al trilogiei Finland, a fost nominalizat la Oscar și premiat de juriul de la Cannes. Cealaltă parte a speranței este al doilea film din seria „orașe port / port city”, după Le Havre (2011), peliculă ce a deschis FFE în 2012.

Premii și festivaluri:
2017: Berlin IFF (Best Director Berlin Silver Bear), Dublin Critics Circle (Best Actor)

Website: www.theothersideofhope.com
Facebook: www.facebook.com/TheOtherSideOfHopeFilm

 
Organizers:
Partners:
Local partners:
With the support of:
Media partners: