This item is only available in Romanian.

Le Siège/Asediul/The Siege

Bucureşti - Institutul Cervantes (05-05-2017 20.30)

Franța / Bosnia și Herțegovina, 2016, 89'
documentar, istoric, război

Regia: Rémy Ourdan, Patrick Chauvel
Scenariul: Rémy Ourdan
Imaginea: Mustafa Mustafic, Faris Dobrača, Nils Ruinet
Montajul: Audrey Maurion

Un asediu este un fenomen unic în timpul unui război: întregul oraș devine linie de front, iar soldații și civilii trăiesc laolaltă și luptă împreună. Rémy Ourdan

La sfârșitul secolului al XX-lea, Sarajevo a suferit cel mai lung asediu din istoria modernă, aproape patru ani. Aflat la linia de demarcație între Est și Vest, Sarajevo era, când a început războiul, o comunitate multi-etnică și tolerantă. Asediul este un film despre oamenii care trec prin această experiență traumatizantă, spune povestea unui oraș înconjurat, în care se luptă și se rezistă, dar mai ales analizează ce se întâmplă când unei civilizații întregi îi este pusă la îndoială însăși supraviețuirea.

Rémy Ourdan este corespondent de război, jurnalist la ziarul Le Monde și realizator de documentare. Este fondatorul Fundației WARM pentru Conflicte Contemporane. Și-a început activitatea de reporter în 1992 în Sarajevo, oraș aflat sub asediu, ajungând ulterior să documenteze conflicte și perioade post-război din întreaga lume. Regizorul are în lucru un amplu proiect privind asediul din Sarajevo.

Premii și festivaluri:
2017: Sarajevo-Sur-Seine FF, Festival de Géopolitique de Grenoble
2016: Escales Documentaires (Audience Award), Les Rendez-vous de l'Histoire (Historical documentary award), États généraux du film documentaire (Sélection Expériences du Regard), FIPA - Festival International de Programmes Audiovisuels (Fipa d'or - Documentaire de création)

Website: www.remyourdan.com/the-siege

 
Organizers:
Partners:
Local partners:
With the support of:
Media partners: