AGORA

Agora este noua platformă a Festivalului Filmului European, menită să stârnească dialogul pe teme care privesc societatea, având ca punct de start filme incluse în selecÈ›ia festivalului.

Filmele din secțiunea Agora:

Marija (Germania)
Fixeur (România)
Asediul (Franța)

Temele de dezbatere:

 

Traficul de persoane, pornind de la filmul Fixeur (2016), de Adrian Sitaru È™i limitele liberului arbitru când vine vorba de exploatarea propriului corp - Marija (2016), de Michael Koch

5 mai, 11:30 -13:30
Spațiul Talent Garden
Strada Actor Ion Brezoianu nr. 23-25, mezanin

Fixeur (2016) îÈ™i provoacă publicul, dar È™i întreaga societate, atingând aspecte care È›in de drepturile omului, prin problema sensibilă pe care o abordează, aceea a traficului de persoane, È™i prin dilemele etice pe care le trăieÈ™te un tânăr jurnalist.

La Agora, vom explora felul în care putem traduce tematica filmului, la un nivel personal È™i social, nu numai în cazul României, ci în cazul oricărui alt stat european.

Fără a-È™i propune acest lucru, Fixeur a devenit un pionier în chestiuni care È›in de etică È™i de măsurile concrete care trebuie luate pentru a putea rescrie povestea tristă a filmului.

Moderator: Mădălina Mocan

Mădălina Mocan este un cercetător È™i activist al drepturilor omului, cu o experiență vastă în sectorul civil. În prezent, este doctorand în ȘtiinÈ›e Politice, la Universitatea BabeÈ™-Bolyai din Cluj-Napoca È™i, anterior, a fost director executiv al Centrului RaÅ£iu pentru DemocraÅ£ie, unde a dezvoltat proiecte în domenii precum: traficul de fiinÈ›e umane È™i drepturile minorităților. Mădălina are un interes civic È™i academic în ceea ce priveÈ™te asistenÈ›a coordonată a victimelor traficului de persoane. Cooperează cu parteneri naÈ›ionali È™i internaÈ›ionali în proiecte anti-trafic de persoane. Este membru al Institutului Aspen România, al German Marshall Transatlantic È™i membru al consiliului TechSoup România. 

Migrație, acceptarea prin empatie pornind de la filmul Cealaltă Față a Speranței

8 mai, ora 16:00
Institutul Cultural Român
Aleea Alexandru, nr. 38

Pornind de la filmul de deschidere al FFE, Cealaltă Parte a SperanÈ›ei (2017), în regia lui Aki Kaurismäki, echipa Super! Festivalul de filme făcute de adolescenÈ›i va organiza o dezbatere cu audiență formată atât din adolescenÈ›i, cât È™i din adulÈ›i, pe o temă sensibilă de actualitate.

Moderator: Petru Roșu

 

Reconstruim Europa de la Sarajevo? - Dezbatere pornind de la filmul Asediul (2016), în regia lui Rémy Ourdan È™i Patrick Chauve

11 mai, 18:00 proiecția filmului Asediul
             19:30 audiÈ›ie live de Sevdah (muzică tradiÈ›ională bosniacă), cu Aida Šošić
                       dezbatere #ReconstruimEuropa de la Sarajevo

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)
Bulevardul Expoziției, nr. 30 A, sala Multifuncțională (parter), sector 1, București

Evenimentul ne provoacă să dezbatem, pornind de la filmul Asediul (2016), ce anume ne mai spune atrocitatea petrecută în Sarajevo în anii '90, în zilele noastre, când Balcanii sunt iarăși divizaÈ›i, sărăciÈ›i È™i bombardaÈ›i de cerinÈ›ele integrării europene, în timp ce în Aleppo se repetă povestea unui oraÈ™ pus la pământ È™i a unei tragedii umanitare în desfășurare. Putem să reconstruim Europa începând de la Sarajevo, unde a început primul război mondial È™i unde în anii '90 a avut loc cel mai lung asediu din istoria militară modernă? Cum? Și de ce nu s-a reuÈ™it în 20 de ani de reconstrucÈ›ie post conflict? Putem reconstrui Europa reconstruind Balcanii?

Organizator: Departamentul de RelaÈ›ii InternaÈ›ionale È™i Integrare Europeană (DRIIE, SNSPA) È™i PEN Club România

Moderator: Miruna Vlada (membră PEN Club România)

Miruna Vlada este scriitoare, facilitator cultural È™i membră PEN Club România (responsabilă a Writers for Peace Committee). În 2014 a publicat volumul de poezie Bosnia. Partaj, la editura Cartea Românească, care a primit Premiul Cartea de Poezie a anului 2014 la gala Premiilor Radio România Cultural. În 2016 a primit bursa literară Traduki la Sarajevo pentru traducători È™li scriitori din Sud Estul Europei.

ParticipanÈ›i: Ioana Avădani, directoare Centrul de Jurnalism Independent; Caius Dobrescu, scriitor, vicepreÈ™edinte PEN Club România; Călin NeacÈ™u, jurnalist, fost Director Agence France Press Balcani; Aida Šošić, cîntăreață din Bosnia HerÈ›egovina, Alex Trăilă, director artistic FFE.

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: