AGORA

Agora este noua platformă a Festivalului Filmului European, menită să stârnească dialogul pe teme care privesc societatea, având ca punct de start filme incluse în selecția festivalului.

Filmele din secțiunea Agora:

Marija (Germania)
Fixeur (România)
Asediul (Franța)

Temele de dezbatere:

 

Traficul de persoane, pornind de la filmul Fixeur (2016), de Adrian Sitaru și limitele liberului arbitru când vine vorba de exploatarea propriului corp - Marija (2016), de Michael Koch

5 mai, 11:30 -13:30
Spațiul Talent Garden
Strada Actor Ion Brezoianu nr. 23-25, mezanin

Fixeur (2016) își provoacă publicul, dar și întreaga societate, atingând aspecte care țin de drepturile omului, prin problema sensibilă pe care o abordează, aceea a traficului de persoane, și prin dilemele etice pe care le trăiește un tânăr jurnalist.

La Agora, vom explora felul în care putem traduce tematica filmului, la un nivel personal și social, nu numai în cazul României, ci în cazul oricărui alt stat european.

Fără a-și propune acest lucru, Fixeur a devenit un pionier în chestiuni care țin de etică și de măsurile concrete care trebuie luate pentru a putea rescrie povestea tristă a filmului.

Moderator: Mădălina Mocan

Mădălina Mocan este un cercetător și activist al drepturilor omului, cu o experiență vastă în sectorul civil. În prezent, este doctorand în Științe Politice, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și, anterior, a fost director executiv al Centrului Raţiu pentru Democraţie, unde a dezvoltat proiecte în domenii precum: traficul de ființe umane și drepturile minorităților. Mădălina are un interes civic și academic în ceea ce privește asistența coordonată a victimelor traficului de persoane. Cooperează cu parteneri naționali și internaționali în proiecte anti-trafic de persoane. Este membru al Institutului Aspen România, al German Marshall Transatlantic și membru al consiliului TechSoup România. 

Migrație, acceptarea prin empatie pornind de la filmul Cealaltă Față a Speranței

8 mai, ora 16:00
Institutul Cultural Român
Aleea Alexandru, nr. 38

Pornind de la filmul de deschidere al FFE, Cealaltă Parte a Speranței (2017), în regia lui Aki Kaurismäki, echipa Super! Festivalul de filme făcute de adolescenți va organiza o dezbatere cu audiență formată atât din adolescenți, cât și din adulți, pe o temă sensibilă de actualitate.

Moderator: Petru Roșu

 

Reconstruim Europa de la Sarajevo? - Dezbatere pornind de la filmul Asediul (2016), în regia lui Rémy Ourdan și Patrick Chauve

11 mai, 18:00 proiecția filmului Asediul
             19:30 audiție live de Sevdah (muzică tradițională bosniacă), cu Aida Šošić
                       dezbatere #ReconstruimEuropa de la Sarajevo

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)
Bulevardul Expoziției, nr. 30 A, sala Multifuncțională (parter), sector 1, București

Evenimentul ne provoacă să dezbatem, pornind de la filmul Asediul (2016), ce anume ne mai spune atrocitatea petrecută în Sarajevo în anii '90, în zilele noastre, când Balcanii sunt iarăși divizați, sărăciți și bombardați de cerințele integrării europene, în timp ce în Aleppo se repetă povestea unui oraș pus la pământ și a unei tragedii umanitare în desfășurare. Putem să reconstruim Europa începând de la Sarajevo, unde a început primul război mondial și unde în anii '90 a avut loc cel mai lung asediu din istoria militară modernă? Cum? Și de ce nu s-a reușit în 20 de ani de reconstrucție post conflict? Putem reconstrui Europa reconstruind Balcanii?

Organizator: Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE, SNSPA) și PEN Club România

Moderator: Miruna Vlada (membră PEN Club România)

Miruna Vlada este scriitoare, facilitator cultural și membră PEN Club România (responsabilă a Writers for Peace Committee). În 2014 a publicat volumul de poezie Bosnia. Partaj, la editura Cartea Românească, care a primit Premiul Cartea de Poezie a anului 2014 la gala Premiilor Radio România Cultural. În 2016 a primit bursa literară Traduki la Sarajevo pentru traducători șli scriitori din Sud Estul Europei.

Participanți: Ioana Avădani, directoare Centrul de Jurnalism Independent; Caius Dobrescu, scriitor, vicepreședinte PEN Club România; Călin Neacșu, jurnalist, fost Director Agence France Press Balcani; Aida Šošić, cîntăreață din Bosnia Herțegovina, Alex Trăilă, director artistic FFE.

 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: