ARTE

Canalul de televiziune european cultural ARTE este un invitat special al Festivalului și propune 8 producții de documentar ce vor fi prezentate la Muzeul Național de Artă al României, Institutul Cervantes și Centrul Ceh.

Prin secțiunea ARTE, publicul are acces și la un altfel de conținut decât cel strict cinematografic. Este un carte blanche, ce va îmbina inovația cu producția audio-vizuală, cu opere faimoase din istoria artelor plastice și cu personalități marcante.

ARTE arată publicului modul în care tehnologia ne sprijină accesul la cultură și ne ajută să redescoperim operele valoroase, parte a patrimoniului cultural.


Filmele din secțiunea ARTE:

Despre orbire (Marea Britanie)
Asediul (Franța)
Serghei Șukin, povestea unui colecționar de artă (Franța)
Ispitirea Sfântului Anton, Hieronymus Bosch (Franța)
Aventurile Artei Moderne: ep. 5 și 6 (Franța)
Hitchcock/ Truffaut (Franța)
De serviciu (Franța)

ARTE @ MNAR

5 și 6 mai 2017
Holul sălii Auditorium a MNAR

Expoziția-instalație ARTE, deschisă publicului larg și găzduită de Muzeul Național de Artă al României, va cuprinde o serie de documentare dedicate istoriei artei moderne pariziene și descifrării operei lui Hieronymus Bosch (Ispitirea Sfântului Anton), descoperirii personalității colecționarului Serghei Ivanovici Șukin. Totodată, ARTE ne oferă oportunitatea de a vizita, prin intermediul realității virtuale, expoziția de la Paris dedicată colecției de artă a lui Șukin.

 

Sergei Shchukin, Tale Of An Art Collector (Franța, 2016, r. Tania Rakhmanova)
Film documentar (52') + experiență virtuală de 3 minute (vizita colecției private expuse la Paris în 2016)

Filmul ne relevă realitatea unei epoci, anii din Rusia dinainte de Lenin și Stalin.

  
Ispitirea Sfântului Anton, Hieronymus Bosch (Franța, 2016, r. Carlos Franklin)
Film documentar (26') + experiență virtuală de 6 minute (incursiune în spațiul fantastic al operei)

Acest scurt documentar, însoțit de experiența VR, poate fi un bun exemplu de complexitate a mesajului artistic, de persistență a artei și de artist ca vizionar.


Aventurile artei moderne - Episodul 5 : Libertad! (Franța, 2015, r. Amélie Harrault & Véronique Lagoarde-Ségot)
Film documentar (52')

Aventurile artei moderne - Episodul 6 : Midnight In Paris (Franța, 2015, r. Amélie Harrault & Véronique Lagoarde-Ségot)
Film documentar (52')

În cele două episoade din The Adventurers Of Modern Art, este prezentată istoria artei pariziene în vreme de război și propagandă.

 

Picasso, Matisse, a revolutionary collection VR (Franța, r. Pierre Zandrowicz)

 

*Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 5-6 mai, în holul sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă a României, iar accesul publicului este gratuit.

 

ARTE @ Centrul Ceh

Secțiunea specială ARTE va fi parțial disponibilă și la Centrul Ceh, unde va avea loc proiecția filmului Notes on Blindness (2016), ce va include și o componentă VR. Filmul se bazează pe jurnalul lui John M. Hull, și tratează experiența senzorială și psihologică a pierderii treptate a văzului.


Notes on Blindness (Marea Britanie, 2016, r. Pete Middleton)

Filmul este un proiect captivant de realitate virtuală, bazat pe experiența senzorială și psihologică de pierdere treptată a vederii, prin personajul John Hull.

 

ARTE @ Institutul Cervantes

La Institutul Cervantes vor putea fi vizionate La permanence (2016), de Alice Diop, un film despre umanitatea regăsită într-un cabinet medical, unde migranții primesc tratament gratuit și Asediul (2016), de Rémy Ourdan, o poveste universală în care civilizația se confruntă cu o provocare teribilă pentru existență și luptă pentru supraviețuire. Cel de-al treilea film programat la Institutul Cervantes, în cu totul alt registru, este Hitchcock/Truffaut (2015) de Kent Jones, care ne aruncă în mijlocul unui dialog celebru între două personalități legendare.

 

De serviciu (Franța, 2016, r. Alice Diop)

Asediul (Franța, 2016, Rémy Ourdan)

Hitchcock/ Truffaut (2015, Franța, Kent Jones)

  

Canalul european de cultură ARTE pune la dispoziția publicului programe culturale care încurajează buna înțelegere în rândul europenilor și care aduc oamenii împreună. Chiar începând de la inugurarea sa, în 1991, ARTE a reprezentat diversitatea culturală și multilingvismul. ARTE descoperă noi talente, încurajează creativitatea artistică, se preocupă de conservarea și promovarea patrimoniului cultural al Europei. ARTE susține regizorii talentați, producătorii, prezintă noi creații ambițioase și teatrul excentric. Oferta cuprinde și documentare îndrăznețe, nu de divertisment, ci genul de filme care abordează știri actuale și de interes pentru europeni. Și, bineînțeles, să nu uităm de muzică, spectacole live și reviste de avangardă.
 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: