ARTE

Canalul de televiziune european cultural ARTE este un invitat special al Festivalului È™i propune 8 producÈ›ii de documentar ce vor fi prezentate la Muzeul NaÈ›ional de Artă al României, Institutul Cervantes È™i Centrul Ceh.

Prin secÈ›iunea ARTE, publicul are acces È™i la un altfel de conÈ›inut decât cel strict cinematografic. Este un carte blanche, ce va îmbina inovaÈ›ia cu producÈ›ia audio-vizuală, cu opere faimoase din istoria artelor plastice È™i cu personalități marcante.

ARTE arată publicului modul în care tehnologia ne sprijină accesul la cultură È™i ne ajută să redescoperim operele valoroase, parte a patrimoniului cultural.


Filmele din secțiunea ARTE:

Despre orbire (Marea Britanie)
Asediul (Franța)
Serghei Șukin, povestea unui colecționar de artă (Franța)
Ispitirea Sfântului Anton, Hieronymus Bosch (Franța)
Aventurile Artei Moderne: ep. 5 și 6 (Franța)
Hitchcock/ Truffaut (Franța)
De serviciu (Franța)

ARTE @ MNAR

5 și 6 mai 2017
Holul sălii Auditorium a MNAR

ExpoziÈ›ia-instalaÈ›ie ARTE, deschisă publicului larg È™i găzduită de Muzeul NaÈ›ional de Artă al României, va cuprinde o serie de documentare dedicate istoriei artei moderne pariziene È™i descifrării operei lui Hieronymus Bosch (Ispitirea Sfântului Anton), descoperirii personalității colecÈ›ionarului Serghei Ivanovici Șukin. Totodată, ARTE ne oferă oportunitatea de a vizita, prin intermediul realității virtuale, expoziÈ›ia de la Paris dedicată colecÈ›iei de artă a lui Șukin.

 

Sergei Shchukin, Tale Of An Art Collector (Franța, 2016, r. Tania Rakhmanova)
Film documentar (52') + experiență virtuală de 3 minute (vizita colecÈ›iei private expuse la Paris în 2016)

Filmul ne relevă realitatea unei epoci, anii din Rusia dinainte de Lenin și Stalin.

  
Ispitirea Sfântului Anton, Hieronymus Bosch (FranÈ›a, 2016, r. Carlos Franklin)
Film documentar (26') + experiență virtuală de 6 minute (incursiune în spaÈ›iul fantastic al operei)

Acest scurt documentar, însoÈ›it de experienÈ›a VR, poate fi un bun exemplu de complexitate a mesajului artistic, de persistență a artei È™i de artist ca vizionar.


Aventurile artei moderne - Episodul 5 : Libertad! (FranÈ›a, 2015, r. Amélie Harrault & Véronique Lagoarde-Ségot)
Film documentar (52')

Aventurile artei moderne - Episodul 6 : Midnight In Paris (FranÈ›a, 2015, r. Amélie Harrault & Véronique Lagoarde-Ségot)
Film documentar (52')

În cele două episoade din The Adventurers Of Modern Art, este prezentată istoria artei pariziene în vreme de război È™i propagandă.

 

Picasso, Matisse, a revolutionary collection VR (Franța, r. Pierre Zandrowicz)

 

*ExpoziÈ›ia va fi deschisă publicului în perioada 5-6 mai, în holul sălii Auditorium a Muzeului NaÈ›ional de Artă a României, iar accesul publicului este gratuit.

 

ARTE @ Centrul Ceh

Secțiunea specială ARTE va fi parțial disponibilă și la Centrul Ceh, unde va avea loc proiecția filmului Notes on Blindness (2016), ce va include și o componentă VR. Filmul se bazează pe jurnalul lui John M. Hull, și tratează experiența senzorială și psihologică a pierderii treptate a văzului.


Notes on Blindness (Marea Britanie, 2016, r. Pete Middleton)

Filmul este un proiect captivant de realitate virtuală, bazat pe experiența senzorială și psihologică de pierdere treptată a vederii, prin personajul John Hull.

 

ARTE @ Institutul Cervantes

La Institutul Cervantes vor putea fi vizionate La permanence (2016), de Alice Diop, un film despre umanitatea regăsită într-un cabinet medical, unde migranÈ›ii primesc tratament gratuit È™i Asediul (2016), de Rémy Ourdan, o poveste universală în care civilizaÈ›ia se confruntă cu o provocare teribilă pentru existență È™i luptă pentru supravieÈ›uire. Cel de-al treilea film programat la Institutul Cervantes, în cu totul alt registru, este Hitchcock/Truffaut (2015) de Kent Jones, care ne aruncă în mijlocul unui dialog celebru între două personalități legendare.

 

De serviciu (FranÈ›a, 2016, r. Alice Diop)

Asediul (FranÈ›a, 2016, Rémy Ourdan)

Hitchcock/ Truffaut (2015, Franța, Kent Jones)

  

Canalul european de cultură ARTE pune la dispoziÈ›ia publicului programe culturale care încurajează buna înÈ›elegere în rândul europenilor È™i care aduc oamenii împreună. Chiar începând de la inugurarea sa, în 1991, ARTE a reprezentat diversitatea culturală È™i multilingvismul. ARTE descoperă noi talente, încurajează creativitatea artistică, se preocupă de conservarea È™i promovarea patrimoniului cultural al Europei. ARTE susÈ›ine regizorii talentaÈ›i, producătorii, prezintă noi creaÈ›ii ambiÈ›ioase È™i teatrul excentric. Oferta cuprinde È™i documentare îndrăzneÈ›e, nu de divertisment, ci genul de filme care abordează È™tiri actuale È™i de interes pentru europeni. Și, bineînÈ›eles, să nu uităm de muzică, spectacole live È™i reviste de avangardă.
 
Organizatori:
Parteneri:
Parteneri locali:
Cu sprijinul:
Parteneri media: